Nye strålekanoner giver kortere ventetid på kræftbehandling

Nye strålekanoner giver kortere ventetid på kræftbehandling De danske hospitaler har udvidet antallet at strålekanoner til kræftbehandling betydeligt de senere år, og i dag behandles næsten alle patienter inden for tre til fire uger. Region Midtjylland er dog stadig bagud i kapacitet.

Danske kræftpatienter har fået kortere til strålebehandling som følge af en kraftig forøgelse af strålingskapaciteten på landets sygehuse.

Det betyder, at stort set alle kræftpatienter i dag kan komme i strålebehandling inden for tre til fire uger, skriver Berlingske Tidende.

Alene på Rigshospitalet er antallet af strålekanoner øget fra syv til 13 det seneste halvandet år, hvis man tæller satellit-afdelingen på Næstved Sygehus med, der tog de første strålekanoner i brug i januar 2008.

I løbet af få måneder bliver kapaciteten yderligere udvidet med to nye strålekanoner på Herlev Hospital.

»Det er den største ekspansion nogensinde inden for noget fagområde i sundhedsvæsenet. Med den udbygning har vi kapacitet nok også til at dække behovet i de kommende år,« siger Svend Aage Engelholm, leder af Rigshospitalets afdeling for strålebehandling, til avisen.

Midtjylland halser bagefter
Mens der er fart på udvidelsen på Sjælland, er situationen anderledes ud vest for Storebælt.

Sidste år sendte Region Midtjylland ca. 60 patienter til strålebehandling i Tyskland og har også i stor stil måttet benytte kapacitet i naboregionerne for at overholde garantien for behandling inden for fire uger, skriver Berlingske Tidende.

Ud over naboregionerne har Rigshospitalet i stor stil at taget imod patienter fra Jylland, skriver avisen.

»Det ærgrer mig voldsomt, at vi måtte vente så længe på tilladelse til at åbne i Herning. Det har forsinket os i tre-fire år og er medvirkende årsag til, at vi er bagefter. Men nu rykker det, og med kapaciteten fra andre regioner er vi ved at være i hus,« siger gruppeformand Johannes Flensted-Jensen (S), Region Midtjylland, til avisen.

Der er dog lys for enden af tunnelen for Region Midtjylland. Regionshospitalet i Herning tager to nye kanoner i brug i løbet af foråret, og i Vejle er der planer om permanent køb af strålekapacitet.

I går besluttede regionens forretningsudvalg desuden at investere 300 millioner kroner i nyt udstyr på Universitetshospitalet Skejby, herunder fire nye strålekanoner.

Skriv kommentar