Nye forhold for fødende kan være på vej i Hovedstaden
Bispebjerg Hospital er det eneste hospital i regionen, som har en akutmodtagelse, men ikke en fødeklinik.Foto: Ulrik Jantzen/Hvidovre Hospital

Nye forhold for fødende kan være på vej i Hovedstaden En ny offentlig fødeafdeling på Bispebjerg Hospital og små, private fødeklinikker er måske på vej i Region Hovedstaden. »Fødestederne kan blive så store, at det bliver fødefabrikker, og der opstår stordriftsulemper,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Et politisk kursskifte i Region Hovedstaden kan nu være på vej, efter at der sidste år blev rettet en hård kritik mod forholdene på de offentlige fødeafdelinger.

Kritikken kom for alvor til overfladen, da klinikchef på Rigshospitalet, Morten Hedegaard, valgte at gå i protest over voldsom travlhed på afdelingen og hyppige sparerunder, som skete på trods af, at fødselstallet forventes at stige med næsten ti procent frem mod 2020.

Siden oktober sidste år har det som led i det frie sygehusvalg været muligt for gravide fra Region Hovedstaden at vælge at føde på tre private klinikker i Region Sjælland med offentlig finansiering fra deres hjemregion, og foreløbig er 15 børn fra Region Hovedstaden født på klinikkerne i naboregionen.

Men efterspørgslen er langt større på grund af begrænset kapacitet, og Venstre i regionsrådet i Region Hovedstaden vil derfor gerne oprette private fødeklinikker i regionen.

Forslaget behandles i øjeblikket i Sundhedsudvalget.

»Flere og flere kvinder ønsker at føde derhjemme eller på en lille klinik, og vi må kigge på disse kvinders muligheder. For mig er det ikke afgørende, om det er en klinik i offentligt eller privat regi, men at kvaliteten er i orden,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

»For ti år siden var der en modsatrettet bevægelse, hvor mange ønskede mulighed for, at der var store fødesteder med stor faglig kvalitet at trække på, hvis der opstod komplikationer. Men måske er der nu behov for mindre fødesteder, hvorfra man så kan blive overført, hvis der opstår komplikationer,« siger regionsrådsformanden, der også peger på, at man skal se på muligheden for at øge kapaciteten på de offentlige hospitaler. Med i overvejelserne er derfor også at åbne en ny fødeafdeling på Bispebjerg Hospital.

»I 2020 vil der være 8.000 fødsler på Hvidovre Hospital. Jeg har selv født to børn på Hvidovre og var glad for det, men fødestederne kan blive så store, at det bliver fødefabrikker, og der opstår stordriftsulemper,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Derfor kunne man kigge på Bispebjerg som ekstra mulighed for at øge kapaciteten, siger hun.

Bispebjerg Hospital er nu det eneste hospital i regionen, som har en akutmodtagelse, men ikke en fødeklinik og er derfor en oplagt mulighed, mener hun.

»Bispebjerg Hospital ligger på mange måder lige for, men det skal understreges, at intet er besluttet endnu. Vi skal træffe en solid og langsigtet beslutning og derfor skal vi selvfølgelig høre de sundhedsfaglige råd, hospitalerne og andre, før regionsrådet træffer en beslutning,« siger Sophie Hæstorp Andersen.

Administrationen i Region Hovedstaden går nu i gang med at kortlægge muligheder for at sikre en større kapacitet på fødeområdet.

Skriv kommentar