Her er den nye direktør for Aarhus Universitetshospital

Her er den nye direktør for Aarhus Universitetshospital Region Midtjylland skulle ud i to ansøgningsrunder for at finde afløseren til den fyrede hospitalsdirektør, Gert Sørensen. Men den nye hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg, søgte allerede i første ansøgningsrunde.

Et halvt år efter, at den tidligere hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, Gert Sørensen, til personalets store bestyrtelse pludselig og overraskende blev fyret, er hans afløser endelig fundet. Det er den 56-årige cand. scent. adm. Poul Blaabjerg, som 15. august sætter sig i direktørstolen for Nordeuropas største hospital, hvor han får godt 10.000 ansatte under sig.

Poul Blaabjerg kommer fra en stilling i Center for Ledelse, hvor han har været adm. direktør siden 2001. Center for Ledelse beskriver på sin hjemmeside sig selv som ’et klubhus for ledere, der vil arbejde med udvikling baseret på den bedste praksis.’ Og fra klubhuset, der ligger i København og også har kontor i Aarhus, har Poul Blaabjerg en omfattende erfaring med strategisk og operationel ledelse, udvikling og ledelsessparring.

»Vi har ansat en kompetent og udviklingsorienteret leder med stor strategisk erfaring og stor indsigt i sundhedsvæsenet. Poul Blaabjerg kan balancere mellem både at levere stor gennemslagskraft og udøve evnen til at lytte og bruge andres faglighed og talent. Han er ambitiøs, han er en dygtig kommunikator, og han kan på en god måde udfordre den vanetænkning, der er i enhver organisation,« siger koncerndirektør Ole Thomsen i den officielle pressemeddelelse.

Kommer fra firma med stort underskud

En af de store udfordringer, der venter den nye hospitalsdirektør er, at Aarhus Universitetshospital (AUH) står for at skulle ud i en ny sparerunde. Om få år kommer hospitalet til at mangle op mod 220 millioner kroner om året, og problemerne vil begynde at vise sig i 2018. Så hospitalsledelsen forventer allerede at gennemføre effektiviseringer for 70 millioner kroner i 2018 og øge det beløb over tre år til op mod 220 millioner kroner per år fra 2020 – svarende til ca. tre procent af universitetshospitalets samlede budget på 6,4 milliarder kroner.

Center for Ledelse har eksisteret i nogle menneskealdre og uddanner ledere i at styre bl.a. økonomi, men Poul Blaabjerg efterlader dog selv Center for Ledelse i en økonomisk krise. Ifølge Berlingske Business faldt omsætningen i Center for Ledelse i 2016 med næsten ti pct. til 70 mio. kr., og bundlinjen blinker rødt med et minus på ti mio. kr. Egenkapitalen er negativ med 350.000 kr.

Dagens Medicin: Er du rette mand til at føre Aarhus Universitetshospital gennem de økonomiske udfordringer, når du selv efterlader Center for Ledelse med et underskud for sidste år på 10 mio. kr.?

Poul Blaabjerg: »I de 19 ud af 21 år, hvor jeg har været direktør, har resultaterne været til bestyrelsens store tilfredshed. Sidste år gik det ikke godt, men det var der en række interne årsager til. I en lang periode vil der altid være både opture og nedture, og det afgørende for god ledelse er, at man kan gribe fat i problemerne og få rettet op på tingene. Og allerede sidste efterår fik vi rettet op på problemerne, og nu i år ser det efter de første måneder godt ud igen.«

Uskønt forløb

Da tidligere hospitalsdirektør Gert Sørensen blev fyret i januar, var årsagen bl. a., at Region Midtjylland ønskede ’en mere synlig profil’.

Forløbet, der fulgte, var uskønt. Regionsdirektør i Region Midtjylland, Jacob Stengaard Madsen, sagde bl.a. til Dagens Medicin, at direktionen gerne ville have ’en anden profil’, og koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, uddybede, at der havde været for megen ‘tabsretorik’, efter at hospitalet bl.a. havde afleveret børnehjertekirurgien til Rigshospitalet, den højtspecialiserede fedmekirurgi flyttede til Viborg, og to fertilitetsfunktioner blev lukket ned. I første omgang slog regionen jobbet op med forventet ansættelsesstart 1. april eller 1. maj i år. Men der kom kun seks ansøgninger.

»Jeg må jo erkende, at jeg ikke klarede fratrædelsessagen med Gert Sørensen så godt. Jeg har fået nogle ridser i lakken. Måske er det derfor, at der ikke været så mange ansøgere,« erkendte Jacob Stengaard Madsen til Dagens Medicin i marts og fortsatte: »Vi får Nordeuropas største hospital, og vi har en meget ambitiøs udviklingsstrategi. Der er et meget begrænset ansøgerfelt, som kan klare en så stor opgave.«

Derfor valgte regionen at slå jobbet op igen. Koncerndirektør Ole Thomsen, som siden januar har midlertidigt fungeret som hospitalsdirektør på AUH, og som er formand for bedømmelsesudvalget, har til den lokale presse sagt, at regionen føler, at der har været et væsentligt bredere ansøgerfelt denne gang, men han ønskede ikke at oplyse det samlede antal ansøgere i denne ansøgningsrunde.

Men selv om ansøgerfeltet måske var bredere i runde to, blev det altså ikke bedre. For det var en af de seks ansøgere fra første runde, som endte med at få jobbet. Poul Blaabjerg søgte nemlig også dengang: »Jeg har vist interesse fra starten,« siger han.

Poul Blaabjerg kender hospitalet fra sin nuværende stilling, hvor han i flere år har arbejdet sammen med ledelser på alle niveauer i en række udviklingsprojekter. Først efter, at han søgte jobbet første gang, holdt han lidt ’lav profil’, som han siger.

Hvilke fordele er der ved, at du kender hospitalet godt?

Poul Blaabjerg: »Jeg har fået stor indsigt i opgaven, som jeg har har stor respekt for, og som jeg ved også vil blive vanskelig. Jeg håber via min erfaring og viden at kunne skærpe ledelseskvaliteten, som kan være forskellen på, om man får tingene til at ske eller ej.«

I jobopslaget har det heddet, at profilen for en ny hospitalsdirektør bl. a. ’skal have betydelig personlig gennemslagskraft og en stærk evne til at kommunikere, både internt og eksternt. Vedkommende skal også have talent for at bygge relationer præget af tillid og troværdighed og have fokus på at forene kvalitet og drift med et godt arbejdsmiljø.’

Mange ansatte var i januar dybt skuffede over, at Gert Sørensen blev fyret, og da han fortalte, at han gik, rejste personalet sig og klappede. Hvordan vil du sikre, at de nu kan få tillid til dig?

Poul Blaabjerg: »Jeg ser ikke nogen kobling mellem den situation og min situation nu. Jeg ved, hvad jeg selv står for, og mange folk på hospitalet kender mig fra min tidligere rådgivning her. Det håber jeg gør, at folk har eller får tillid til mig. Jeg tror, at man vil opleve mig som en leder, der er god til at lægge nye vinkler ind på opgaver, og jeg har  et passende mod til at træffe beslutninger på baggrund af at være i dialog med rigtig mange mennesker. Jeg er tydelig og velkommunikerende og lydhør – jeg giver plads til folk med energi og vilje.«

Udover stillingen som direktør for Center for Ledelse har Poul Blaabjerg erfaring fra it-branchen, hvor han i perioden 1996-2001 var direktør i det daværende DanaData (senere Merkantildata). Desuden har han bestyrelseserfaring fra bl.a. designfirmaet Designit og firmaet core:workers, der har speciale i rekruttering og kommunikation.

Poul Blaabjerg er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og efteruddannet på bl.a. MIT, Sloan School of Management.

Poul Blaabjerg udgør hospitalsledelsen sammen med lægefaglig direktør Claus Thomsen og sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen.

Kommentarer

    1. Jeg har ikke tjekket alle store hospitaler i Nordeuropa, men ifølge Wikipedia: »Det nyopførte DNU vil sammen med det nuværende hospital i Skejby udgøre et areal på 470.000 m²[1], og dermed bliver hospitalet ikke blot Danmarks, men også Nordeuropas største.«

  1. Ja man kan være stor på mange måder. Hvad angår antal ansatte og budget så er såvel Rigshospitalet som andre hospitaler i nordeuropa da ihverfald større og det plejer trods alt at være den normale målestok. Men det er jo nu engang ikke størrelsen det kommer an på det er formatet 🙂

Skriv kommentar