Let forhøjet blodtryk også risikofaktor for slagtilfælde
Personer med kun let forhøjet blodtryk har også en forhøjet risiko for at udvikle slagtilfælde, viser resultatet fra en stor meta-undersøgelse af 520.000 personer.

Undersøgelsen er i tidsskriftet Neurology.

Forskere har længe vidst, at et stærkt forhøjet blodtryk er en risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde, mens det har været mere uklart, hvor risikabelt et let forhøjet blodtryk er.

Forskerne fandt 12 studier, der talte knap 520.000 personer, repræsentative for den generelle befolkning: fire studier fra USA, fem fra Japan, to fra Kina og et fra Indien, hvor alle slagtilfælde var blevet dokumenteret. Let forhøjet blodtryk blev observeret hos 25-46 pct. af personerne.

Resultaterne viste, at personer med let forhøjet blodtryk havde 55 pct. større risiko for at opleve et slagtilfælde end personer med normalt blodtryk. Risikoen steg i takt med personens blodtryk til 79 pct. for de personer med højeste blodtryk.

Forskerne mener, at der er behov for bedre redskaber til at diagnosticere let forhøjet blodtryk og fastslår, at der på baggrund af resultaterne ikke er evidens nok til at anbefale personer med let forhøjet blodtryk at tage blodtrykssænkende medicin.

I stedet er der brug for, at personer med systolisk blodtryk på helt ned til 115-120 mmHg bør opmuntres til at igangsætte en sundere livsstil.

Skriv kommentar