Skleroseforsker modtager legat på 60.000 kr.

Skleroseforsker modtager legat på 60.000 kr. Læge, ph.d. Lars Börnsen modtager modtager legat til fortsat forskning i de immunologiske mekanismer, der bidrager til multipel (dissemineret) sklerose.

Legatet er uddelt af Torben Fogs og Erik Triers Fond.

Sygdomsaktivitet ved multipel sklerose er kendetegnet ved neurologiske symptomer, som for eksempel nedsat syn og lammelser, på baggrund af betændelse i det beskyttende lag af myelin omkring nerver i hjerne og rygmarv.

Betændelsen skyldes abnorm aktivering af immunceller, hvor de immunologiske mekanismer bag denne proces er mangfoldige og langtfra forstået.

Lars Börnsens studier har i hans netop indleverede ph.d.-afhandling fundet nye mekanismer, hvor kroppens eget interferon kan påvirke immunsystemet gunstigt. Fremtidig forskning vil være rettet mod de gener, der har betydning for aktivering af immun-systemet ved multipel sklerose.

Disse undersøgelser er af stor videnskabelig interesse for at forstå de immunologiske mekanismer bag sygdommen, og for herigennem at fremme udvikling af ny behandling.

Lars Börnsens interesse for forskning i multipel sklerose går tilbage til 2008, og hovedvægten af hans forskningsindsats, herunder hans ph.d.-afhandling, er udgået fra Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet.

Torben Fogs Jubilæumsfond og Erik Triers Fond blev oprettet hhv. i 1980 og i 1961, begge med det formål at yde støtte til forskning af multipel (dissemineret) sklerose og beslægtede nervesygdomme.

I 2004 blev de to fonde sammenlagt til Torben Fogs og Erik Triers Fond. Multipel sklerose er den mest udbredte, neurologiske sygdom blandt ganske unge mennesker i den vestlige verden.

På verdensplan lider mere end 1 mio. mennesker af denne sygdom.