Læger i Herning tager hver 50 patienter mere
Praktiserende læge Liselotte Hjelm Kristensen ved, at nye praktiserende læger om få år er klar til at hjælpe hende og kollegerne i Herning med de mange patienter.

Læger i Herning tager hver 50 patienter mere Det kan ikke passe, at borgere i Herning ikke kan få læge i byen. Det mener Hernings praktiserende læger, der derfor alle åbner op for at tage 50 nye patienter mere i løbet af to år.

Siden november sidste år har samtlige læger i Herning by haft lukket for tilgang af nye patienter. Men det holder ikke, at f.eks. nytilflyttede studerende ikke kan få en læge inden for bygrænsen. Derfor har alle lægerne i Herning indvilget i at udvide patientoptaget, forklarer formanden for PLO-Herning, Liselotte Hjelm Kristensen.

»Vi er blevet enige om at åbne tilgangen i en to-årig periode for at kunne tage gennemsnitligt 50 nye patienter ind per læge,« siger hun og forklarer, at det i alt skaber 1.915 pladser til nye patienter over de to år.

Snart nye læger

Ifølge PLO-formanden flytter der årligt omkring 800 nye borgere til Herning, og det har igennem længere tid været kritisk for de nye tilflyttere at finde en læge inden for byens grænser. Hun forklarer, at det skyldes en periode med rekrutteringsvanskeligheder – og at Region Midtjylland for år tilbage så sig nødsaget til at sikre lægedækningen i området med en udbudsklinik i Sunds.

»Borgerne derude har ikke allesammen været lige tilfredse med klinikken, så mange af dem har valgt at få læge i Herning. Alle de praksis, som var åbne for tilgang, oplevede, at der ret hurtigt blev fyldt godt op, og som en konsekvens af det lukkede vi uafhængigt af hinanden for tilgang, indtil alle praksis pludselig var lukkede. Så blev regionen bekymret. Derfor udbød de to 0-ydernumre, som ingen søgte,« siger hun.

Derfor har byens læger nu taget initiativ til at åbne lidt op for tilgangen af patienterne for at »holde Herning på PLO-hænder«, indtil den næste generation af læger er klar til at overtage praksis i byen.

»Sagen er den, at vi har en stor gruppe snart-færdige praktiserende læger bosiddende i området, 10-15 styk har jeg talt mig til, og de er alle sammen færdige om et til to år. De bliver i området, for de har allerede etableret sig med børn og bolig osv. Derfor ved vi, at der er nogen til at hjælpe os lige straks,« siger Liselotte Hjelm Kristensen.

Inden studiestart

Herning-formanden understreger, at lægegruppen i byen har haft en del diskussioner om det nye tiltag. For i en tid med kuldsejlede overenskomstforhandlingerne mellem PLO og regionerne og et generelt ønske i sektoren om flere midler til almen praksis, kan det virke som et forkert signal at sende:

»Men vi gør ikke det her for at hjælpe Region Midtjylland. Vi vil gerne passe på vores by og lægedækningen her i Herning. Vi kan ikke være bekendt, at en så stor by som vores ikke har et lægetilbud til tilflyttere,« siger hun.

Lægernes kollektive beslutning om at tage imod flere patienter skal vendes i regionens samarbejdsudvalg 12. juni, før tiltaget kan træde i kraft.

Skriv kommentar