KU melder Penkowa til politiet

KU melder Penkowa til politiet Den skandaleramte hjerneforsker Milene Penkowa er blevet meldt til politiet af hendes tidligere arbejdsplads, Københavns Universitet, der har mistanke om bedrageri og dokumentfalsk.

Det sidste kapitel i sagen om forsker Milena Penkowas påståede videnskabelige uredelighed er langt fra skrevet.

Torsdag meddelte hendes tidligere arbejdsplads, Københavns Universitet, at den har meldt forskeren til politiet, efter universitetes ledelse har fået stærk msitanke om, at Penkowa har forfalsket dokumenter i forsøget på at forsvare sig mod anklagerne om uredelighed.

»Der er begrundet mistanke om en helt usædvanlig hændelse, som ikke er set magen til på KU. Det kan vi ikke leve med. Selvom det kommer til at tage noget tid, er vi fast besluttet på at komme helt til bunds i sagen,« siger rektor Ralf Hemmingsen i en pressemeddelse fra universitetet.

Milena Penkowa er i forvejen ved at blive undersøgt af Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed i to konkrete sager.

Men nu bliver altså også politiet draget ind i sagen.

Anmeldelsen fra KU sker efter rådgivning fra Kammeradvokaten og på baggrund af nye afsløringer, som Weekendavisen bringer i morgen. Her skal det blive forklaret, hvordan hjerneforskeren skal have fabrikeret falske dokumenter for at overbevise universitet om, at forsøgene i forbindelse med sin disputats i 2002 var gennemført.

Angiveligt skulle de forfalskede papirer dokumentere, at en amerikansk virksomhed skulle have udført nogle af de cirka 1.000 rotteforsøg, som bedømmelselsudvalget af disputaten allerede i 2002 anså som usandsynlige, hvorefter disputaten blev afvist.

Men firmaets direktør John Christer fortæller til Weekendavisen, at han aldrig har hørt om Milena Penkowa. Hans firma har heller aldrig været repræsenteret i Spanien, hvor rotteforsøgene ellers ifølge Penkowa foregik.

Foruden politianmeldelsen vil Rektoratet på KU bede Milena Penkowa og én af hendes spanske samarbejdspartnere om at trække en konkret videnskabelig artikel tilbage, hvor der er tvivl om forsøgsdata. Artiklen er publiceret internationalt i 2000.

Endelig vil KU’s ledelse rådføre sig med forskningsrådene om, hvordan universitetet bedst muligt tilrettelægger en proces for at gennemgå Milena Penkowas anden forskning. Det skal ske med henblik på at afklare om eventuelt andre tidsskriftartikler skal trækkes tilbage eller overdrages til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, skriver KU på sin hjemmeside.

Her er forskningen, som KU vil have trukket tilbage

Københavns Universitet har bebudet en komplet gennemgang af Milena Penkowas forskning, men allerede nu er der konkret mistanke om fusk ved én af hendes artikler. Se artiklen her.

Læs mere