Keglesnitsoperation øger risiko for tidlig fødsel

Keglesnitsoperation øger risiko for tidlig fødsel Risikoen for at føde for tidligt er dobbelt så høj, hvis kvinden har fået foretaget en keglesnitsoperation i livmoderhalsen, viser en ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.

Risikoen er tredoblet, når det gælder de meget eller ekstremt tidlige fødsler (21-32 uger), viser undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Obstetrics and Gynecology i dag.

Kræftens Bekæmpelse har undersøgt over en halv million fødsler over en ni-årig periode, hvoraf cirka 19.000 var født for tidligt.

»De fysiologiske mekanismer kender vi ikke, men jeg kan se, at der er en fordobling af risikoen, selv når jeg justerer for en masse andre faktorer, som giver øget risiko for tidlig fødsel, f.eks. rygning, moderens alder, og om hun er førstegangsfødende,« siger læge og ph.d.-studerende Bugge Nøhr, Kræftens Bekæmpelse.

Operation eller se tiden an
Hvert år får op imod 5.000 danske kvinder konstateret så alvorlige celleforandringer, at de får en keglesnitsoperation.

Operationen udføres for at forhindre, at celleforandringerne udvikler sig til livmoderhalskræft og det er, ifølge Bugge Nøhr, den eneste løsning, der er, for at fjerne vævet.

»Der er to muligheder. Den ene er at fjerne vævet, den anden er at se tiden an og se, om vævet helbredes spontant. Den kedelige bivirkning ved at se tiden en, er at der er nogle kvinder, hvor der opstår kræft i vævet, man ved ikke hvilke. Det er klart, at den bivikning er langt værre end øget risiko for tidlig fødsel, selvom der er masser af tilfælde, hvor børnene kommr ud og ikke har det godt og måske dør,« siger Bugge Nøhr og påpeger, at risikoen for tidlig fødsel stadig ikke er høj, selvom man får en keglesnitsoperation.

»Man skal huske på, at hvis vi har ca. fem pct i Danmark, som føder for tidligt, stiger risikoen til 10 pct., når man har haft en operation. Det er en lav risiko, der bliver fordoblet til en lidt mindre lav risiko.«

Livmoderhalsen svækkes
Årsagen til den forøgede risiko for tidlige fødsler er, at livmoderhalsens funktion svækkes ved operationen.

»Ved en keglesnitoperation fjerner man noget væv fra livmoderhalsen, som man sender til undersøgelse hos en patolog, som så finder ud af, hvilke celleforandringer, der er tale om. Teorien er, at ved at fjerne den nederste del af livmoderhalsen, bliver livmoderhalsen ringere til at holde på graviditeten. Man fjerner noget væv, som er med til at holde på en graviditet,« fortæller Bugge Nøhr, som også opdagede, at jo mere væv, man fjerner ved indgrebet, jo større er risikoen for at føde for tidligt.

»Mit eneste positive fund er, at risikoen er meget afhængig af, hvor meget væv, man fjerner. Jo mere væv, man fjerner fra livmoderhalsen, des højere er riskoen. Livmoderhalsens funktion bliver svækket jo mere væv, man fjerner. Derudover kan man også være ekstra sårbar over for en infektion, de rkomemr op gennem halsen. Der kan være mange ting, også bare det, at man fjerner muskelvævet, som udgør et samlet forsvar mod en for tidlig fødsel,« siger Bugge Nøhr og foreslår, at lægerne måske bør være mere opmærksomme på størrelsen af det keglesnit, de laver.

Kvinderne skal informeres
Bugge Nøhr mener, at det er vigtigt at informere de kvinder, der står over for en keglesnitsoperation.

»Kvinderne skal have den her information på det tidspunkt, de står over for at skal have lavet en keglesnitsoperation. De skal have at vide, at der en en øget risko for tidlig fødsel, men at man selvfølgelig anbefaler, at de får foretaget operationen alligevel, fordi konsekevsnen kan være, at der opstår kræft. Så det er ikke, fordi kvinderne har det store valg, men de skal have at vide, hvilke bivirkninger, der er ved den behanding, de får,« siger Bugge Nøhr.

Han mener, at nogle kvinder måske vil vælge ikke at få foretaget operationen, hvis de bliver informeret om bivirkningen.

»Der er måske nogle kvinder, som vil sige, at nu har jeg født en gang for tidligt, og det vil jeg absoult ikke komme ud for igen, så jeg vil hellere vente og se tiden an.«

Kilde

Skriv kommentar