Keglesnit giver stor risiko for at føde for tidligt

Keglesnit giver stor risiko for at føde for tidligt På Skejby har gynækologerne længe været tilbageholdende med at foretage overflødige keglesnit – og nu dokumenterer de, at det er velbegrundet. Overlæge Gitte Ørtoft anbefaler, at langt flere kvinder får en hpv-vaccine.

Hvert år får omkring 4.500 kvinder danske kvinder foretaget et keglesnit, som skal fjerne celleforandringer i livmoderhalsen. Hvis disse kvinder efterfølgende bliver gravide, har de en stærkt forøget risiko for at føde for tidligt.

Det dokumenterer overlæge Gitte Ørtoft, gynækologisk obstetrisk afdeling på Århus Universitetshospital, Skejby i en undersøgelse, som er blevet publiceret i British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

710 kvinder, som har fået foretaget et keglesnit, medvirkede i undersøgelsen. Resultatet var, at de har tre gange så stor risiko for at føde for tidligt, sammenlignet med kvinder uden keglesnit. Risikoen stiger yderligere markant for kvinder, der har fået foretaget to keglesnit. For den gruppe er risikoen 10 gange større for at føde for tidligt. For kvinder uden keglesnit føder én ud af 24 for tidligt.

Kæmpediskussion
På Skejby Sygehus har man længe været tilbageholdende med at lave keglesnit, netop af frygt for, at kvinderne under graviditet skal komme til at føde for tidligt. Først for et par år siden blev det indført i de nationale guidelines for operationen, at en keglesnitsoperation kan medføre risiko for at føde for tidligt, men i patientvejledningen fra bl.a. Herlev Hospital står der fortsat, at muligheden for at blive gravid og gennemføre en graviditet ikke er forringet.

»Der har været en kæmpediskussion om, hvornår kegleoperation skal foretages. Nogle steder i Danmark får unge kvinder med middelsvære celleforandringer fortsat foretaget en operation. For alle de unge, der ikke har fået børn, men har fået konstateret lette eller middelsvære celleforandringer, observerer vi dem hver 4. til 6. måned, og først hvis celleforandringerne bliver sværere, tilbydes de en kegleoperation,« siger Gitte Ørtoft.

Hun pointerer samtidig, at cancerraten har været faldende i Danmark efter indførelsen af screeningundersøgelsen med celleskrab, og at man på Skejby hele tiden er opmærksom på, at denafventende holdning til celleforandringer ikke medfører flere tilfælde af livmoderhalskræft.

En tidligere undersøgelse blandt 13-22-årige viser, at lette celleforandringer i 91 pct. af tilfældene går i sig selv inden for 36 måneder.

Jo mere væv der fjernes, jo større risiko
En stor undersøgelse fra 2009, som læge og ph.d. Bugge Nøhr har lavet på Afdeling for Virus, Hormoner og Kræft, Kræftens Bekæmpelse, belyser samme problematik og har desuden undersøgt betydningen af størrelsen på det væv, konus, der bliver fjernet ved en keglesnitsoperation. Resultatet viser, at størrelsen på konus influerer på risikoen for tidlig fødsel. Risikoen for for tidlig fødsel steg med seks pct. per mm, således fødte godt fem pct. af de kvinder, der havde en konusdybde på 12 mm, for tidligt, mens tallet var ni pct. for kvinder med et keglesnit på 20 mm.


Klik for at se større version.


»Hovedbudskabet med konusdybdeundersøgelsen er, at de læger, der laver indgrebene, skal have i baghovedet, at der er en sammenhæng mellem konusdybde og for tidlig fødsel. Det betyder, at man skal overveje, om det er nødvendigt at fjerne lidt ekstra væv for at være på den sikre side,« siger Bugge Nøhr, som nu arbejder på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Hillerød Sygehus.

Forsigtighedsprincip
»Anbefalingen er at tage så lidt som muligt og samtidig fjerne det syge væv.«

Selvom keglesnit er forbundet med en risiko for at føde for tidligt, forstår Gitte Ørtoft, hvorfor mange læger hellere laver én kegleoperation for meget end én for lidt.

»Som læge vil du allernødigst overse en cancer. Det er et forsigtighedsprincip,« siger Gitte Ørtoft. I gennemsnit var graviditeten forkortet til 274 dage for kvinder, der havde fået lavet et keglesnit, modsat 279 dage for kvinder uden.

Få en hpv-vaccine
For at forsøge at undgå kegleoperationer råder Gitte Ørtoft alle unge kvinder til at få en hpv-vaccine, også selvom de har haft deres seksuelle debut. Det gælder også for kvinder, som har fået foretaget en kegleoperation.

»Vi tror, det hænger sådan sammen, at man selv efter keglesnit kan have virus i sine celler i livmoderhalsen eller blive smittet på ny. Dette tror vi, man kan forhindre ved at vaccinere.«

Sundhedsstyrelsen er endnu ikke indstillet på at betale for, at den gruppe kvinder kan få betalt vaccinen, fordi det kræver et studie af effekten.

Derfor råder Gitte Ørtoft foreløbig kvinder til at selv at betale for vaccinationen – eller at få børn, inden de får brug for en kegleoperation.

»Celleforandringer har formentlig en lang naturhistorie fra start, til de evt. udvikler sig til livmoderkræft, og derfor mener vi, at man bør vente med at operere for celleforandringer, til celleforandringerne er på de senere stadier.«

I Danmark er hpv-vaccine gratis for 12-15-årige piger.

Dagens Medicin: Keglesnit giver stor risiko for at føde for tidligt

Kilde

Skriv kommentar