Hvidovre Hospital får to mio. kr. til forbedret kræft-diagnosticering

Hvidovre Hospital får to mio. kr. til forbedret kræft-diagnosticering ​​Ny metode skal opdage livmoderhalskræft tidligere og samtidig undgå overdiagnosticering.

Med en bevilling på knap to mio. kr. skal patologiafdelingen på Hvidovre Hospital undersøge, om biomarkører kan bruges til identificere kvinder, hvor HPV-infektion ikke indebører øget risiko for livmoderhalskræft.

Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse.

»Biomarkører er et bredt begreb. De biomarkører vi her skal undersøge, er udviklet hos vores samarbejdspartner i Amsterdam og viser om livmoderhalscellerne har taget skade af en HPV-infektion eller ej. Biomarkørerne skal hjælpe os med at vurdere om en kvinde, som er HPV-positiv, skal hurtigt videre til gynækologisk opfølgning, eller om hun trygt kan vente til næste planlagte screening,« siger seniorforsker ved Hvidovre Hospitals Patologiafdeling og Klinisk Forskningscenter, Jesper Bonde, i en pressemeddelelse. 

I dag bliver alle kvinder, der bliver testet HPV-positive gennem screeningsprogramemt, sendt videre til en gynækologisk opfølgning.

Med de nye biomarkører, håber forskerne, at de mere præcist kan udpege de kvinder, der har risiko for at udvikle livmoderhalskræft, og derved spare kvinderne for en gynækologisk undersøgelse.

HPV-analysen og den nye molekylære biomarkør vil kunne udføres på samme screeningsprøve og spare tid i forhold til den metode der benyttes i dag.

»Vores håb er, at biomarkøren gør, at vi effektivt kan finde de kvinder, som har risiko for at udvikle kræft. Og at vi kan undgå at sende kvinder uden risiko til opfølgning. Den skelnen tillader den nuværende HPV-diagnostik ikke,« siger Jesper Bonde.

Omkring 450.000 kvinder går hvert år til screening for livmoderhalskræft. Omkring 15 pct. af alle danske kvinder, der går til screening, har en HPV infektion, selvom infektionen hos langt de fleste kvinder vil forsvinde af sig selv, uden at kvinden får celleforandringer, så giver infektionen for en lille gruppe kvinder celleforandringer og i sidste ende kræft i livmoderhalsen. 

Projektet på Hvidovre Hospital er finansieret med forskningsmidler fra EU2020.