Hunde kan beskytte mod atopisk eksem

Hunde kan beskytte mod atopisk eksem Gravide som enten har astma, eksem eller høfeber og er i nærkontakt med hunde, kan beskytte sit barn mod selv at udvikle atopisk eksem, viser dansk ph.d.-projekt, der blev præsenteret på årets EAACI-kongres.

Gravide som enten har astma, eksem, høfeber – eller flere af lidelserne samtidigt – og som er i nærkontakt med hunde, kan beskytte sit barn mod selv at udvikle atopisk eksem. Den pointe har ph.d.-studerende Sunna Þorsteinsdóttir ved forskningscentret COPSAC (Copenhagen Prospective Studies of Asthma in Children) netop serveret på årets EEACI-kongres.

»Børn kan opnå beskyttelse mod atopisk eksem, hvis deres mødre enten har astma, eksem eller høfeber eller flere af lidelserne samtidigt og er i nærkontakt med hund under graviditeten, og denne beskyttelse varer ved efter at barnet er født og indtil treårs alderen,« siger Sunna Þorsteinsdóttir.

Resultaterne er opnået ved at analysere data fra to uafhængige kohorter, dels højrisikokohorten COPSAC 2000 hvor Sunna har analyseret data fra i alt 411 børn, hvor mødrene alle havde astma, dels den uselekterede COPSAC 2010-kohorte, hvor hun har analyseret data fra 700 børn. Denne kohorte er en sæk blandede bolsjer og har ved indlemmelsen af personer ikke krævet, at mødrene skal lide af eksem, astma eller allergi.

»For begge kohorter fandt vi den samme tendens. Gravide som enten havde astma, eksem eller høfeber og havde været i nærkontakt med hund, fik børn, der i mindre grad udviklede atopisk eksem. Hunden gav til gengæld ingen beskyttende effekt i forhold til børnenes udvikling af astma eller sensibilisering,« siger hun.

Sunna Þorsteinsdóttir er ikke den første, der har undersøgt, om hund mindsker risikoen for børns udvikling af atopisk eksem – en tidligere ph.d.-studerende fra samme center har gjort noget lignende, men det kun i en tværsnitsundersøgelse, der alene undersøgte sammenhængen for tre årige børn. Sunna Þorsteinsdóttirs studie adskiller sig ved dels at undersøge hvilke mødre kan have en gavn af at være i nærkontakt med hund, dels følge børnenes risiko for udviklingen af atopisk eksem i det tidlige liv til de er fyldt tre år.  

»Mit håb er, at mit studie kan være med til at opmuntre mødre, som har den her specifikke fenotype, til at anskaffe sig en hund allerede under graviditeten. Det vil kunne forebygge, at deres børn udvikler atopisk eksem der kan være ret så invaliderende,« siger hun og påpeger, at hun ikke fandt en beskyttende effekt hos børn af gravide, der ikke selv var disponeret for astma, eksem eller høfeber. 

Hvad det er, hunden specifikt gør det ufødte barns biologi er uvist, men en af flere forklaringer kunne være, at hundens frodige bakterieflora formår at masere immunforsvaret på plads – men det kunne ligeså godt være, at hunden laver noget om i de mødre, som har astma, eksem og allergi. Om det er denne eller andre forklaringer, der er rigtig, vides endnu ikke.

Skriv kommentar