HPV-piger tog oftere psykiatrisk medicin inden vaccinen En ny undersøgelse viser, at piger med symptomer efter HPV-vaccinen oftere havde psykiske problemer inden vaccinationen end andre.

Piger og kvinder, der søger hjælp efter formodede bivirkninger efter HPV-vaccinen, har oftere indløst en recept på psykiatrisk medicin eller været indlagt af psykiske årsager i op til fem år, før de fik vaccinationen end HPV-vaccinerede piger generelt. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet, skriver universitet på sin hjemmeside.

»Vi kan se, at de piger, som er blevet henvist til HPV-centrene gik mere til lægen, og at de i højere grad havde været i behandling for psykisk sygdom inden de fik vaccinen sammenlignet med HPV-vaccinerede piger generelt. Altså adskiller mange af de henviste piger sig allerede inden, de bliver vaccinerede,« fortæller ph.d.-studerende og hovedforfatter af studiet, Tina Lützen fra Aarhus Universitet, på hjemmesiden.

Således har 29 pct. af de piger og kvinder over 18 år, som er henvist til et HPV-center, indløst en recept på psykiatrisk medicin i løbet af fem år inden vaccinationen, mens tallet er 17 pct. for de HPV-vaccinerede kvinder generelt.

Resultaterne, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet Clinical Epidemiology, bygger på data fra 1496 piger og kvinder, som har været henvist til et HPV-center i 2015. Forskerne har undersøgt brugen af psykiatrisk medicin som ADHD medicin, angstmedicin, antidepressiv medicin og antipsykotika.

Oftere indlagt med psykiatrisk diagnose

Ud over medicinen har forskerne også undersøgt, om kvinderne har været indlagt med en psykiatrisk diagnose som skizofreni, depression, angst, spiseforstyrrelse og ADHD  i op til fem år før, de blev vaccineret. Det var tilfældet blandt 18 pct. af kvinderne, som opsøgte hjælp, men kun for 9 pct. af de vaccinerede generelt.

»Vi håber, at studiet kan bidrage med større viden om, hvad der kendetegner de piger, der bliver henvist på grund af mistanke om bivirkninger efter HPV-vaccination. Og selv om dette fortsat kun er en lille brik i puslespillet, håber vi, at denne viden vil kunne bruges fremadrettet i den videre forskning i mulige årsager til, hvorfor nogle piger oplever symptomer efter HPV-vaccinen,« siger Tina Lützen.

Undersøgelsen ligger sig op af en tidligere undersøgelse fra Statens Serums Institut, som viste, at mange kvinder med formodede bivirkninger efter HPV-vaccinen havde symptomer, allerede før de fik det første stik.

Dorte Rytter, der er lektor på Aarhus Universitet og hovedvejleder på projektet, mener, at studiet kan være med til at øge forståelsen af et komplekst område.

»Resultaterne kan øge forståelsen af, at der kan være andre faktorer, der kan spille en rolle i udviklingen af de symptomer, disse kvinder oplever. Det er også vigtigt at understrege, at studiet ikke kan bruges til at konkludere noget om, hvorvidt vaccinen spiller en rolle i udviklingen af de oplevede symptomer,« fortæller Dorte Rytter på hjemmesiden.

Clinical Epidemiology 2017; 9: Psychiatric conditions and general practitioner attendance prior to HPV vaccination and the risk of referral to a specialized hospital setting because of suspected adverse events following HPV vaccination: a register-based, matched case–control study

Skriv kommentar