Århus får forskningscenter for apopleksi

Århus får forskningscenter for apopleksi Overlæge, dr.med. Grethe Andersen, Aarhus Universitet/Aarhus Universitetshospital har fået en donation på 10 millioner kroner fra TrygFonden.

Pengene skal bruges til et klinisk professorat og oprettelsen af Danmarks første forskningscenter i slagtilfælde ’Dansk Stroke Center’.

Grethe Andersen har været pioner for at få indført trombolysebehandling ved slagtilfælde i Danmark, og Århus Universitet forventer Dansk Stroke Center får en spydspidsfunktion i samspillet med danske sundhedsmyndigheder, patientforeninger, sundhedspersonale og kolleger i ind- og udland

En af de væsentlig opgaver for centret bliver at udbygge det allerede veletablerede samarbejde mellem centeret, den præhospitale ambulancetjeneste og en række højt specialiserede kompetencer ved Neurocenteret og andre samarbejdende afdelinger på Aarhus Universitetshospital.

Grethe Andersen skal som ny professor arbejde med at fastholde og udvikle den hyperakutte behandling af slagtilfælde, herunder brugen af MR-diagnostik med fokus på eksperimentel beskyttelse af neuroner ved akut blodprop i hjernen og organisationen af trombolyse og trombektomi.

Grethe Andersen tog embedseksamen i medicin fra Aarhus Universitet i 1984, hvorefter hun tidligt engagerede sig i arbejdet med patienter, der havde fået slagtilfælde. Sammen apopleksisamarbejdet på Århus Sygehus blev hun i 2009 hædret med Dagens Medicins initiativpris, Den Gyldne Skalpel, for den stædige kamp for at indføre og udvide trombolysebehandlingen i Danmark.