I fremtiden kommer EKG-apparatet med posten

I fremtiden kommer EKG-apparatet med posten Et dansk-amerikansk samarbejde om ny EKG-teknologi bliver fra efteråret testet på hjerteafdelingen i Aabenraa. Med tiden skal patienterne selv kunne montere udstyret, der i USA bliver leveret med posten.

EKG-målinger er et vigtigt redskab i lægernes værktøjskasse, og der bliver udført mange tusinde hjemmemålinger af EKG hvert år.

Men undersøgelsen er ikke helt ligetil — patienten skal møde op i ambulatoriet, have monteret apparaturet til hjemme-EKG og så gå rundt med det i en bestemt periode. Så skal apparaturet afleveres, dataene skal analyseres, og et svar skal sendes til patienten.

Med ventetid på både montering og analysesvar kan det hurtigt blive en månedlang proces at få udredt f.eks. en arytmi.

Men det håber det danske firma Viewcare nu at være med til at ændre. Firmaet har indgået et samarbejde med et amerikansk firma, der har licens til en teknologi udviklet af Mayo Clinic. Teknologien gør det muligt at sende et EKG-apparat til patienten med posten, som er så let at betjene, at patienten kan montere det selv.


Apparaturet analyserer selv patientens data løbende, og de kan sendes til lægen med det samme. Der er tilmed mulighed for, at patienten kan ringe til hospitalet og tale med lægen, mens de står midt i et anfald af arytmi.

»I USA bliver der lavet 20.000 patientudredninger hver måned med udstyret, så vi er ganske sikre på, at teknologien virker. Udfordringen bliver at finde ud af, hvordan det klinisk og økonomisk kan passe ind i en dansk kontekst,« fortæller Morten Kold Mikkelsen, der er forsknings- og innovationsdirektør i Viewcare.

Største fordel er fleksibilitet

Til det formål har firmaet allieret sig med hjerteafdelingen på Sygehus Sønderjyllands matrikel i Aabenraa, hvor Michael Gilså Hansen er ledende overlæge. Og han er spændt på, hvor revolutionerende det nye udstyr kan blive.

»Der har ikke været den store udvikling i ambulant overvågningsudstyr i mange år, men det her er et helt nyt koncept, hvor patienten involveres mere aktivt,« siger Michael Gilså Hansen.

Testen af udstyret begynder i slutningen af oktober, i uge 43, når afdelingens sygeplejersker er lært op i den nye teknologi.

»Den primære fordel er, at udstyret er fleksibelt. Lige nu har vi nogle apparater til kort overvågning og nogle til lang, men et begrænset antal betyder, at vi nogle gange må gå på kompromis og lave en kort overvågning på en patient, som vi helst ville lave lang på. Det nye apparat skal blot lades op, og så kan overvågningen være så kort eller lang, som vi ønsker det. Og samtidig kan patienterne måske allerede få deres resultat, når de kommer og afleverer udstyret, fordi analysen bliver lavet løbende,« fortæller Michael Gilså Hansen, der vil teste det nye udstyr til både patienter med mistanke om forkammerflimmer og patienter, hvor der er mistanke om pauser i hjerterytmen.

Ulempen ved den nye teknologi er prisen.

En licens koster 4.000 kroner pr. måned, og derfor lægger afdelingen ud med at indkøbe to. Men hvis de viser sig at være både klinisk og økonomisk effektive, kan der nok blive tale om at anskaffe flere, siger den ledende overlæge.

»Tendensen i udredning og behandling går jo mod øget fleksibilitet og patientinddragelse, og dér passer det nye apparatur fint ind. Vi synes, at det er spændende, at Sygehus Sønderjylland er det første sygehus i Danmark, der indfører apparaturet, og vi håber, at konceptet bliver en succes, der også indføres på andre sygehuse,« siger Michael Gilså Hansen.

Skriv kommentar