Frederikshavn er dygtigst blandt de små

Frederikshavn er dygtigst blandt de små Lilleputten i nord, Frederikshavn, er kometen blandt de små hospitaler i Danmark. Sidste år blev det til en 10. plads. Men i år stryger hospitalet til tops.

VINDER: FREDERIKSHAVN SYGEHUS (KATEGORI: SMÅ HOSPITALER)

Nordjyske sygehuse har ikke haft det nemt de seneste ti år. Til nordjydernes afsindige raseri er deres elskede hospitaler omlagt fra akuthospitaler, der kan alt, til sygehuse med planlagte behandlinger og temmelig få varer på hylderne, og da slet ikke muligheden for at passe på sine nærmeste naboer.

Den omvæltning har ikke været populær, for at sige det mildt.

I dag burde nordjydernes kritik forstumme. Omvæltningerne har nemlig ført til, at Frederikshavn Sygehus i dag er landets bedste og stærkeste hospital blandt landets mindre sygehuse. Næsten lige så imponerende er det, at kammeraterne i Hjørring kommer ind på andenpladsen, snoldede 0,64 point bagefter vennerne i Frederikshavn. Der skal nærmest målfoto til for at se forskel på de to.

Frederikshavn har ni specialer i top tre af 12 mulige. Det er flot. Men Hjørring er nær ved at gøre det bedre med fem førstepladser og seks andenpladser ud af 18 specialer i alt. Det taler om et højt niveau hele vejen igennem. Præcis sådan som moderne sygehuse skal være – uden svagheder. Strategien bag udviklingen af sygehusene i nord har vist sig at være en vinderkurs.

For Frederikshavn er situationen særligt meriterende. Frederikshavn er ganske rigtigt et lille sygehus i den store sammenhæng. De store sygehuse sydpå har 10.000 ansatte. På Frederikshavn og Hjørring er der ikke engang 1.500 ansatte tilsammen. Ikke desto mindre kan Frederikshavn i dag kalde sig danmarksmester i to af de helt store prestigespecialer i hospitalsvæsenet, organkirurgi og ortopædkirurgi, og de sydlige giganter kan bare se måbende til.