De bedste til kirurgisk behandling af pancreascancer Danmarks Bedste Hospitaler 2016

Selvom patienter med kræft i bugspytkirtlen oplever, at ventetiden til operation bliver kortere, så er der stadig for få kirurger til at operere bugspytkirtelkræft på landsplan.

Det afspejler sig tydeligt i de kvalitetsdata, som Dansk Pancreas Cancer Database præsenterer i årsrapporten fra sidste år.

Ingen af de danske centre, som opererer patienter med bugspytkirtelkræft, levede i 2015 op til kravet om, at 90 pct. af de patienter, der har accepteret deres behandlingsplan, skal tilbydes operation i løbet af 14 dage. I 2014 lå landsgennemsnittet på 55 pct., mens det i 2015 sneg sig op på 60 pct., hvilket udelukkende kan tilskrives en stigning i indikatoren fra 33 pct. til 57 pct. på Rigshospitalet.

For de tre andre afdelinger gælder det, at andelen af patienter opereret inden for tidsfristen var lavere i 2015 end i 2014. Aarhus Universitetshospital (AUH) klarer sig bedst ved at få 86 pct. igennem til tiden.

Styregruppen bag kvalitetsdatabasen noterer, at der er planlagt afdækning af årsager til overskredne ventetider ved gennemgang af patienter på to afdelinger.

På den positive side er standarden for overlevelse efter radikal resektion af tumor opfyldt for både 30 dage, 90 dage, et år og tre år. Inden for tre ud af de fire indikatorer, der forholder sig til overlevelse, har AUH de bedste kvalitetsdata, hvilket bl.a. medvirker til, at midtjyderne lander på en førsteplads med årets kåring. Særligt hvad angår treårsoverlevelsen ligger AUH noget højere end de andre afdelinger.

Der er diskrepans i raten af resektioner regioner imellem, men styregruppen oplyser, at der er udarbejdet en plan for at afdække årsagen hertil.

PlaceringSygehusScore
1Aarhus100
2Rigshospitalet95
3Odense94
4Aalborg85

Skriv kommentar