Forskere får million­bevilling til at forske i pludselig død og hjertestop En gruppe forskere har fået en EU-bevilling på 10 mio. kr. til at finde svar på, hvorfor så mange pludselig dør eller falder om med hjertestop.

En gruppe forskere fra Region Hovedstaden skal de næste fem år medvirke i et Europæisk forskningsprojekt, der har til formål at undersøge årsagerne til pludselig død og hjertestop i Europa.

Rigshospitalet, Herlev og Gentofte Hospital og Den Præhospitale Virksomhed i Region Hovedstaden har fået en EU-bevilling på 10 mio. kr. til projektet ESCAPE-NET, der bliver ledet af et konsortium i Amsterdam, Holland. Det skriver Rigshospitalet.

I Danmark bliver forskningsprojektet koordineret af Jacob Tfelt-Hansen, som er lektor og afdelingslæge ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. Han har selv tidligere forsket i netop pludselig hjertedød.

»Vi er kommet med i Champions League for pludselig hjertedød og forskning i hjertestop. I Danmark har vi unikke data og registre, som giver gode forudsætninger for at levere flotte forskningsresultater,« siger han.  

Ifølge Jacob Tfelt-Hansen skyldes 10-20 % af alle dødsfald i Europa pludselig hjertestop, og tidligere danske resultater, som han har stået bag, har vist, at kun to ud af tre tilfælde af pludselig død skyldes en hjertesygdom.

Håbet med forskningsprojektet er, at man kan finde ud af, hvem der risikogruppen for hjertestop og pludselig død, forklarer Jacob Tfelt-Hansen.

Bevillingen er en del af det europæiske rammeprogram for forskning og udvikling, Horizon 2020.

Skriv kommentar