Fænomenet Stig Gerdes

Fænomenet Stig Gerdes Stig Gerdes, en stribe ukurante ugeblade, en rædselsfuld udsendelse på TV2 og effektiv patientaktivisme på internettet har ganske rigtigt bragt HPV-kampagnen ud af kurs, men det har kun kunnet lykkes, fordi Sundhedsstyrelsen har været uforberedt på de sociale mediers enorme kraft.

Praktiserende læge Stig Gerdes, Fredericia, vækker så stor afsky i sundhedssektoren, at de færreste ønsker at lade sig interviewe om ham. Mange afviser endda at fortælle noget til baggrund.

Faktisk er det en udbredt holdning, at manden burde ties ihjel og helst smides helt ud af lægestanden. Hellere det end at sige ham imod offentligt og løbe ind i en shitstorm.

Det er da også nemt at kalde Stig Gerdes for en idiot, som har voldt umådelig stor skade på HPV-vaccinationsprogrammet. Manden har med enorm aggression indtaget en position, som man sjældent oplever netop læger i, nemlig som hæmningsløs systemkritiker.

Hans sprogbrug er uhørt uakademisk, ja ofte sjofelt, og hans mangel på respekt for den gængse videnskab og myndighedstankegang er modsat alt, hvad læger ellers er opdraget til. Dertil kommer, at han hidser patienter og pårørende op. Også det er uhørt.

Resultatet kender vi — HPV-programmet er vingeskudt, og myndighederne aner ikke deres levende råd.

Er det så resultatet af en enkelt gal mands hærgen side om side med mediernes sensationstrang, overfladiske omgang med videnskab og ulidelige fokus på enkelte patienters klagesang?

Ja, lyder det rungende svar fra mange folk solidt forankret i ‘systemet’. Og gid det var så enkelt, for så var det jo nemt at gøre noget ved. Tag autorisationen fra Stig Gerdes, for manden må jo i så fald være farlig, og send journalisterne på genopdragelse i Sundhedsstyrelsen.

Stig Gerdes, en stribe ukurante ugeblade, en rædselsfuld udsendelse på TV2 og effektiv patientaktivisme på internettet har ganske rigtigt bragt HPV-kampagnen ud af kurs, men det har kun kunnet lykkes, fordi Sundhedsstyrelsen har været uforberedt på de sociale mediers enorme kraft — velkommen til tiden efter rumalderen, SST — og ikke mindst, fordi ‘systemet’ ikke magter at favne en stor patientgruppe.

Tænksomme Frede Olesen gav i sommer i en kronik i Politiken det hidtil bedste (og vist desværre også eneste) bud på en forståelse af HPV-tragedien. Han placerer en del af ansvaret på manglende formidling af alvoren i livmoderhalskræft, manglende formidling af fordele og ulemper ved screening, og mediernes overfladiskhed. Men, og det er måske hans vigtigste pointe, så formår det etablerede sundhedsvæsen ikke at tage sig af patienter med funktionelle lidelser.

Dermed placerer han ganske vist alle de unge kvinder med påståede bivirkninger af HPV-vaccinen i kassen ‘funktionelle lidelser’ — men hvis vi accepterer den præmis, så er hans budskab, at særligt disponerede patienter med symptomer og angst for bivirkninger kommer ind i en ond cirkel, hvis de oplever sig afvist og arrogant behandlet af sundhedsvæsenet.

Hvis det er rigtigt — og det er det utvivlsomt — så kan sundhedsvæsenet i takt med sin stadigt stigende effektivisering se frem til et utal af shitstorme i fremtiden.

Systemet har bestemt reageret på de mange patientklager. Der er som bekendt oprettet fem centre til at håndtere de mange henvendelser, og der er forsket ekstra i bivirkningerne. Sundhedsstyrelsen forsøgte sig endda i forsommeren med en kampagne over for medierne, som bragte en række artikler om evidensen bag HPV-vaccinationen.

Men det er alt for forkølet.

Den vigtigste øvelse er dog at forstå en Stig Gerdes, hvor lidt lyst systemet end kan have til det. Og med ham i øvrigt alverdens patientaktivister, som hjemsøger og plager alt og alle på deres vej. Man må prøve at forstå, hvorfor Stig Gerdes har så stor appel med sin evne til at få patienten til at føle sig taget alvorligt, selvom det ‘bare’ handler om at blive lyttet til og udsat for en besynderlig C-vitaminkur.

Og derfra må sundhedsvæsenet så se at komme et stort skridt foran — med omfavnelse af patienterne og et nyt mindset omkring argumentation ud fra dokumentation og risiko for bivirkninger, så shitstormene kan tages i opløbet. Det er ikke nogen nem opgave, når effektivitet i behandlingen ofte har højere prioritet end kvalitet, men måske den vigtigste opgave overhovedet.

Det skylder man simpelthen de titusinder af kvinder, som uvaccinerede i de kommende årtier havner i langstrakte forløb omkring kegleoperationer, for ikke at snakke om dem, som vil dø af livmoderhalskræft. Men nok så meget alle fremtidige sundhedskampagner.

Skriv kommentar