Danskudviklet plaster skal give mere brugbare målinger af blodtryk

Danskudviklet plaster skal give mere brugbare målinger af blodtryk Ny medicinsk teknologi til måling af blodtrykket er godt nyt for både læger og patienter.

Et lille plaster på overarmen. Ingen larm, ingen ledninger og ingen pludselig påvirkning af kroppen.

Det er den virkelighed, der venter patienter med forhøjet blodtryk i den nærmeste fremtid. Bag kulisserne arbejder man nemlig lige nu på at få alt det nødvendige måleudstyr ned i en indpakning, der ikke fylder mere, end en stor mønt.

Bag produktet står det danske selskab Sense, der har netop rejst 35 mio. kr. til at færdigudvikle teknologien, som skal indlejres i et plaster på cirka 10×10 centimeter og derfra kan måle på aktiviteten i blodårerne på patientens overarm.

»Det er vores mål, at plasteret skal kunne bruges af patienterne 24 timer i streg, og at det kan holde til både motion, søvn og muligvis også til at komme med i badet, men vi mangler endnu en række afprøvninger, godkendelser og tilpasninger, inden vi kan sende plasteret på markedet,« siger Lars Lading, der er chef for produktudviklingen i Sense.

»En kæmpe fordel for patienterne«
Forhøjet blodtryk kan føre til en række alvorlige sygdomme som for eksempel blodpropper i hjertet og nyresvigt.

Derfor er det vigtigt, at holde øje med patienter, hvis blodtryk ikke er, som det bør være. Men det kan være svært at måle et korrekt blodtryk i en konsultationssituation, siger hjerteprofessor og forskningschef hos Hjerteforeningen, Gorm Jensen.

»En ikke uvæsentlig del af befolkningen lider af det, man kalder for White Coat Syndrome – kittelsyndrom. Denne gruppe af patienter bliver så påvirkede i situation, hvor lægen skal måle deres blodtryk, at de målinger, der bliver lavet ved konsultationen, ikke er retvisende,« siger Gorm Jensen og forklarer, at man netop derfor allerede i dag sender måleudstyr med patienterne hjem, så de kan lave en 24 timers måling.

Til det bruges en manchet som den, lægen bruger ved en konsultation. Manchetten sættes omkring armen og pustes op i intervaller henover døgnet – også om natten, og det kan være generende for patienten, der kan blive revet ud af sin søvn af larmen fra måleren. Og det kan påvirke målingen.

Derfor er det nuværende måleudstyr upraktisk og forstyrrende for den, der har det på, mener Gorm Jensen, der med det for øje kalder plasteret for en kæmpe fordel for patienterne.

Klar i 2013
Det danske blodtryksplaster kan måle en patients blodtryk 24 timer i døgnet og ned til hver 10. sekund både nat og dag. Målingerne bliver trådløst lagret i en lille boks, som patienten kan afleverer til lægen, der derefter kan analysere på 24 timers blodtryksmålinger.

Når målingen er færdig, smides plasteret ud.

De næste to års tid skal plasteret gennemgå de sidste test og den endelige validering af de data, sensorerne i plasteret måler på. Blandt andet skal det afprøves på mennesker med meget forskellige BMI-tal, blodtryk og alder for at sikre, at målingerne bliver korrekte selv under varierende forhold.

En endelig første version af plasteret forventes på markedet i slutningen af 2013. På længere sigt vil også praktiserende læger få tilbudt produktet.

Skriv kommentar