Blodprøverobot

Blodprøverobot På Sygehus Lillebælt i Vejle står landets første blodprøverobot, som er under afprøvning

Den har fået navnet Roblood og er udviklet på sygehuset i samarbejde med folk fra Teknisk Fakultet på Syddansk Universitet.

Robotten skal gøre det muligt at automatisere blodprøvetagning og aflaste laborantpersonalet, som i dag bruger timevis i samme arbejdsstilling, når de skal tage blodprøver. Dermed kan personalet undgå skader såsom seneskedehindebetændelse, og deres ressourcer kan anvendes bedre andetsteds.

Projektet er så langt, at man via kamerasensorer straks kan se blodårerne og få udpeget det mest velegnede sted på armen til en blodprøve. Lige nu gennemfører personalet selv stikket, men Vejle Sygehus er ved at teste, om robotten i alle tilfælde kan stikke rigtigt.

Også i næste led af produktionskæden får laboratoriet i Vejle hjælp af en robot. Sygehuset har lige taget en robot i brug, der automatisk skyder blodprøver op til laboratoriet ved hjælp af trykluft i et 300-400 meter langt rør.

Robotten sætter selv labels med patientens cpr-numre på, og det går nu hurtigere at få svar på blodprøverne. Visionen på sigt er at skabe en form for drive-in-automat, hvor patienten kan få foretaget blodprøver.

Blodprøvetagningen bliver på den måde mere fleksibel, og så kan analyseresultatet sendes elektronisk til egen læge.

Skriv kommentar