Aarhus Universitetshospital er Danmarks Bedste Hospital 2011

Aarhus Universitetshospital er Danmarks Bedste Hospital 2011 Aarhus er stjernen over dem alle i Dagens Medicins kåring af Danmarks Bedste Hospitaler. Den midtjyske jætte formår at holde kvaliteten trods fusion og hård konkurrence fra bl.a. Rigshospitalet.

VINDER: AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL (KATEGORI: STORE HOSPITALER/SAMLET)

Aarhus Universitetshospital er Danmarks Bedste Hospital 2011. Bedre end de andre store hospitaler – og alle andre. Fusionen af hospitalerne i Aarhus har ikke svækket fokus på kvaliteten, og Aarhus vinder førstepladsen inden for hele 21 specialer, mere end det dobbelte af Rigshospitalet. Men nemt har det ikke været i år.

Aldrig før har så mange specialer fået nye mestre: I 18 ud af 36 specialer er en ny vinder strøget til vejrs. Konkurrencen er uhørt barsk, og den er tilmed reel. Der flyttes faktisk store grupper af patienter rundt i Danmark, når regionerne bekriger hinanden.

Men når røgen har lagt sig, så er det næsten som i fodbold. Her er det bare ikke Tyskland, der står som vinder, men derimod Aarhus Universitetshospital.

På trods af den enorme fusion af Skejby og afdelingerne i midtbyen fastholder Aarhus sin førerposition blandt hospitalerne i Danmark. I kappestriden med de øvrige fire store hospitaler i Danmark, Rigshospitalet, Odense, Aalborg og Herlev, løber Aarhus med imponerende 21 førstepladser.

Ingen af de store hospitaler har så mange specialer som Aarhus, nemlig 36. Alligevel har Aarhus ikke en eneste afdeling, der ikke er i top tre. Stabiliteten er imponerende. Der er simpelt hen nul svage punkter overhovedet, og det er recepten på sejr i Danmarks Bedste Hospital.

Ikke desto mindre skrumper forspringet til forfølgerfeltet, anført af Rigshospitalet, ind, og der er ingen hospitaler, der taber så mange specialemesterskaber som Aarhus. Og her taler vi altså ikke om placeringer i rangordenen mellem landets største selskaber. Nej, der, hvor Aarhus taber terræn, er på deciderede specialemesterskaber, hvor man kan kalde sig landets bedste.

The empire strikes back
Nogle af de tabte specialer kommer til at gøre decideret ondt på det stolte jyske hospital. Det gælder ikke mindst thoraxkirurgien, der har været en aarhusiansk paradedisciplin, siden Dagens Medicin begyndte at uddele prisen til Danmarks Bedste Hospital.

Netop thoraxkirurgien var nerven i Skejby-projektet. Det var med prestigekirurgien på hjerteområdet, at Skejby ville tage kampen op med Rigshospitalet – og vise, at Aarhus sandelig også kunne levere toppræstationer inden for den mest komplicerede kirurgi. Projektet lykkedes, og i de senere år har ledende overlæge Lars Ilkjær år ud og år ind hjemtaget førstepladsen inden for thoraxkirurgi.

I år går det galt. Titlen som Danmarks bedste thoraxkirurgiske afdeling går til klinikchef Peter Skov Olsen og hans team på Rigshospitalet. Det svider i Aarhus. Når det går galt for Aarhus, skyldes det afstemningen på dagensmedicin.dk, hvor 2.952 læger, sygeplejersker og andet sygehuspersonale har stemt. Ser man alene på kvaliteten af behandlingen, opnår de to kombattanter den samme høje karakter.

Derfor gør det alligevel ondt. I 2011 er der blevet flyttet rundt på patienter i de højtspecialiserede behandlinger. Region Sydjylland, som hidtil har sendt disse patienter til Aarhus, har fået en aftale med Rigshospitalet. Modsat har Region Sjælland flyttet behandlinger væk fra Rigshospitalet og lagt dem på OUH. I disse rokader står Aarhus som taberen.

Afstemningen viser, at Aarhus taber omdømme – og det er altså stærkt ubehageligt i disse tider. Tabet er dog ikke større, end at Aarhus stadig er landets mest populære hospital overhovedet.

Klodernes kamp
Men der er andre territorier, som tabes, og det gør mest ondt, når vinderen er den københavnske konkurrent på Blegdamsvej. Således gik det med infektionsmedicin, som Aarhus ellers havde patent på med den velprofilerede Lars Øster­gaard. Klinisk immunologi har Aarhus også været fast vinder af, men den snupper Rigshospitalet i år. Utvivlsomt med et smørret grin. Det samme sker med nefrologi og reumatologi, som også går til Rigshospitalet.

Men det ambitiøse jyske hospital vånder sig utvivlsomt også over andre tab. Organkirurgien mistes til lilleputkometen Frederikshavn, som oplever endnu en spektakulær triumf ved at overtage ortopædkirurgien, dog ikke fra Aarhus. Aarhus taber også dermatologien, denne gang til Bispebjerg. Kolding snupper obstetrikken. Aarhus mister også karkirurgien, men ikke til Rigshospitalet og Henrik Sillesen. Nej, karkirurgien går til Viborg, der her henter sig en flot skalp for næsen af de store universitetshospitaler.

Aarhus strikes back
Alt dette gør ondt. Men der er også opmuntringer, og især springer én i øjnene. I år snupper Aarhus nemlig den prestigebetonede disciplin klinisk fysiologi og nuklearmedicin fra Rigshospitalet, der ellers altid har været topscorer på den front. Men i år må energibundtet, chefen for Rigshospitalets afdeling, Liselotte Højgaard, se titlen blive overtaget af teamet i Aarhus.

Tronskiftet skyldes alene afstemningen, hvor 2.952 læger, sygeplejersker og andet sundhedsprofessionelt personale har peget på, hvem de mener, er bedst inden for de enkelte specialer. Men det er sandelig heller ikke uden betydning, at landets læger og sygeplejersker nu mener, at Aarhus er bedst til klinisk fysiologi og nuklearmedicin i en tid, hvor politikerne skal afgøre, hvor partikelkanonen skal placeres.

Aarhus vil også fryde sig over at gen­erobre urologien, som har været et frontspeciale for det gamle Skejby. Sidste år vandt Aalborg urologien, men nu tager Aarhus altså revanche.
Aarhus vil bestemt også fryde sig over at hjemtage anæstesiologien fra Rigshospitalet.

Og Allan Flyvbjerg, i dag dekan ved universitet og tidligere formand for Diabetesforeningen, foruden en superambitiøs professor og chef på Aarhus Sygehus, kan sikkert ikke få armene ned, over at Aarhus vinder endokrinologien. Aarhus generobrer også gastroenterologi.

Når tab og gevinster gøres op, er Aarhus Universitetshospital den soleklare vinder af årets konkurrence.

Aarhus Universitetshospital er Danmarks Bedste Hospital.

Den er ikke længere.

Tillykke.

Skriv kommentar