4.864 blodprøver indsendt til biobank

4.864 blodprøver indsendt til biobank Flere tusinde gigtpatienter har afgivet blodprøver til ny biobank med håb om at kunne booste udvikling af ny mere målrettet og mindre bivirkningstung medicin i fremtiden.  

Dansk Reuma Biobank vokset støt, siden den første blodprøve blev taget i maj sidste år. 4.864 gange er der taget blodprøver fra 3.046 gigtpatienter, skriver Danske Regioner på sin hjemmeside. Det glæder formand for Danske Regioner Bent Hansen.

»Vi regner med, at kvittere for patienternes indsats i fremtiden med mere målrettet behandling, der har færre bivirkninger. For gigt kan være langt mere invaliderende end mange forestiller sig,« siger Bent Hansen.

Han understreger, at Danmark kan nå en førende position på området, når biobankerne vokser, og den relativt store medicinalindustri herhjemme styrker indsatsen på området. På en konference om personlig medicin som Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen Lif holdt for nylig, sagde Bent Hansen, at det går den rigtige vej.

»Og vi skal videre, for med genetiske oplysninger kan lægerne i fremtiden ramme plet og ordinere virksom medicin langt hurtigere end i dag,« sagde han.

Den målrettede behandling er allerede virkelighed for mange danskere: Patienter, der er ramt af f.eks. cancer i bryster, lunger eller tarme, har f.eks. allerede gavn af en mere skræddersyet behandling, skriver Danske Regioner. Med vævs- eller blodprøver undersøger lægerne en del af deres gener, og patienterne får så dén medicin, der virker bedst ud fra netop deres genetiske profil.

Andre patientgrupper, som f.eks. de gigtramte, venter utålmodigt. Gigtpatienter oplever i dag ofte, at dén medicin, de tager, ikke har den virkning, som både de og fagfolk havde håbet på. Det gælder 30 pct. af de godt 3.000 patienter, der hvert år begynder at få biologisk gigtmedicin. Det oplyser gigt-databasen Danbio til Danske Regioner.

Skriv kommentar